Autor

Autor

Portal informare si promovare turistica, inscrieri unitati turistice.
ARGES

portal de informare turistica al judetului Arges

Este situata sub Coasta Schitului (833 m altitudine), pe versantul drept abrupt si stancos al Argeselului, intr-un punct dominant, care ofera privelisti deosebit de pitoresti.
Cel mai vechi document care atesta existenta manastirii dateaza din 1386, prin care Mircea Voievod cel Batran, daruieste satul din vale schitului de maici Namaiesti. Schitul mai apare intr-un hrisov al lui Radu cel Mare, din 1503, apoi in 1547 (Mircea Ciobanul), 1590 (Mihnea Voievod), 1653 - cand Matei Basarab dadea porunca tuturor boierilor care nu aveau odrasle, ca dupa moartea lor sa lase averea satului si sfintei manastiri.

Legenda spune ca niste ciobani, pascand oile prin aceste locuri si adormind deasupra stancii, au auzit in vis batai de clopote si rugaciuni bisericesti si au vazut un inger care spunea:"Aici, in sanul acestei stanci sta de multe veacuri o icoana a Maicii Domnului, zugravita dupa chipul ei cel adevarat. Sculati-va, apucati poteca pana la ea, sapati in piatra adanc si ridicati lacas de inchinaciune".

Ciobanii, dand ascultare visului, urmand poteca, au gasit icoana care stralucea in fundul unei pesteri, ca intr-un altar. Au sapat in acel loc, scobind piatra, au facut zid de intrare, au ridicat turla si astfel a luat fiinta biserica.

Pridvorul este construit din zid de caramida, avand intrarea spre miazazi, unde se afla doua ferestre; este marginit la apus si miazanoapte de stanca.

Interiorul propriu-zis al bisericii este sapat in piatra ( in conglomerate de Bucegi, de varsta cretaica), naosul si altarul formand o scobitura boltita de 6, 5 - 7 m. Tavanul e tot din stanca, avand deasupra prismii, turla de 6 m inaltime, contruita din caramida si luminata de patru ferestre. De asemenea, alte doua ferestre sapate in stanca - una spre miazazi si alta spre rasarit, permit patrunderea luminii.


Altarul este despartit de interiorul bisericii, printr-o catapeteasma de lemn de stejar sculptat in stil roman. Usile Imparatesti si Diaconesti au terminatii in partea superioara in forma de turnuri (stil gotic) si sunt vopsite in bronz auriu. Masa din altar este tot din bloc de piatra, fixa si stabila.

Pictura nu apare decat in pridvor, in rest se vad urmele daltuirii in stanca. Pe pereti sunt prinse icoane, remarcandu-se cea a Sfintei Fecioare Maria, icoana facatoare de minuni (incadrata in rama de argint). Pe catapeteasma sunt icoanele Domnului nostru Isus Hristos, ale prorocilor si ale celor 12 Apostoli.

Spre nord, la circa 10 m de altar, se afla clopotnita, situata pe o stanca, construita din caramida si scandura. Pe versantul abrupt se grupeaza cele 14 chilii, cladite din piatra si barne, in mijlocul carora se inalta staretia - constructie realizata in spiritul arhitecturii traditionale muscelene In partea de miaza-zi se gasesc cateva morminte ale unor maici si de asemenea, pe o stanca din exterior sunt o serie de inscriptii, atat cu litere chirilice cat si latine.
Manastirea-Namaiesti-tn.jpg
Mrea_Namaiesti_tn.jpg
Mrea-Namaiesti_tn.jpg
VAND CASA BRADETU, JUD. ARGES
CASA 4 CAMERE, PIVNITA POSIBILITATE CRAMA,POSIBILITATE RACORDARE APA SI CANALIZARE,POSIBILITATE RACORDARE CABLU TV,CONSTRUCTIE CARAMIDA, LANGA SANATORIU BRADET,800 mp TEREN,ACCES STRADA,PRETABIL PENSIUNE.
TELEFON : 0742078012
untitled.JPG
© Copyright 2009 Toate drepturile rezervate pensiuniarges.wgz.ro
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one